ДИСКУРС ЯК ІНСТРУМЕНТ СОЦІАЛЬНОЇ ВЛАДИ

Main Article Content

Ольга БОЙКО

Abstract

Стаття присвячена проблемі дискурсу. Розглянуто основні тенденції розвитку вчення при дискурс в історичному аспекті. Показано, що реаліями сучасного життя є дискурсивне проявлення завдяки інформації та комунікації. Представлені різноманітні підходи до визначення та розуміння поняття «дискурс», що спираються на домінуючі в гуманітарних та соціально-політичних науках теоретико-методологічні підходи. Звернуто увагу на різноманітність цих підходів та визначень у зв’язку з неоднозначністю окреслення предмету вивчення. На основі праць М. Фуко та П. Бурдьє доведено, що дискурс є соціокультурним феноменом, який виступає комплексом комунікативних подій, що відбуваються між суб’єктами, які в свою чергу наділені певним статусом, грають відповідні ролі в процесі комунікації. Акцентовано увагу на тому, що дискурс завжди має владний ресурс, який на сучасному етапі розвитку людства спирається на наявність інформації, канали комунікації та засоби масової комунікації.

Article Details

Section
SOCIAL PHILOSOPHY

References

Бацевич Ф. С. Основи комунікативної лінгвістики / Ф. С. Бацевич. – К.: Академія, 2004. – 344 с.

Teun A. van Dijk. The Study of Discourse / van Dijk Teun A. // Discourse as Structure and Process / Ed. by T. van Dijk. – Vol. 1. – L.: SAGE Publications, 1998. – P. 1-34.

Социоанализ Пьера Бурдье. Альманах Российско-французского центра социологии и философии Института социологии Российской Академии наук. – М.: Институт экспериментальной социологии; СПб.: Алетейя, 2001. − 288 с.

Фуко М. Слова и вещи. Археология гуманитарних наук. / М. Фуко. – СПб.: Academia, 1994. – 405 c.

Фуко М. Порядок дискурса / М. Фуко // Воля к истине: по ту сторону власти, знания и сексуальности. Работы разных лет; пер с франц. − М.: Касталь, 1996. − C. 47-96.

Элиас Н. Общество индивидов / Н. Элиас; Пер. с нем. – М.: Праксис, 2001. – 336 с.

Бергер П. Приглашение в социологию: гуманистическая перспектива / П. Бергер; Пер. с англ. – М.: Аспект Пресс, 1996. – 168 с.